Skinpress Rss

Monday, March 28, 2016

Kursus di PLPP

1

Minggu lepas merupakan satu minggu yang agak kelam kabut. Bermula dengan mendapat perkhabaran JKMNPP akan mengadakan pertandingan sukan staf seperti mana tahun lalu. Namun cerita yang sebenarnya adalah kursus pemantapan kerja berpasukan (nama rasmi program tersebut) akan diadakan dalam masa terdekat justeru kesuntukan masa untuk membuat pemilihan (mewakili JKMNPP). Imagine, diorang meeting hari Selasa then Jumaat tu sudah mula kursus. So terpaksa main select ja sesiapa yang boleh main, sekadar untuk menghantar penyertaan. Hendak dijadikan cerita, aku merupakan salah seorang yang menjadi mangsa. Mangsa keadaan. Ramai yang menolak untuk join kerana kesuntukan masa untuk training apa semua, plus venue tuan rumah kali ini adalah di PLPP Bangi. Secara jujur, memang aku tidak pernah lagi menjejak kaki di PLPP. Mana kedudukan PLPP tu pun aku tidak tahu. Apatah lagi keadaan dan suasana di dalam tempat tersebut. Oleh itu aku tidaklah terasa terbeban walaupun terpaksa untuk pergi ke sana. Kursus tiga hari, Jumaat hingga Ahad. Kami hanya mula bertolak dari Penang pagi Jumaat  walaupun petang tu pukul 3 sudah bermula pusingan awal sepak takraw. Nasib baik jugak la gerak naik kenderaan berasingan. Siapa yang sampai awal tu boleh la cover dulu. Alhamdulillah semua kontinjen JKMNPP berjaya sampai di PLPP dengan selamat. Seperti yang dijadualkan, pusingan awal sepak takraw bermula around pukul 3 before majlis perasmian around pukul 6 petang. Sebelah malam pula berlangsung program forum perdana selepas solat isyak.
Then hari kedua (Sabtu) merupakan hari kemuncak kursus -- kesemua perlawanan indoor-games bermula sehingga ke peringkat separuh akhir. Perlawanan akhir pula dijadualkan pada sebelah petang. Time ni lah boleh mencuci mata -- satu lagi reason kenapa aku willing untuk attend kursus ni walaupun menjadi mangsa keadaan. Mana tahu bertemu jodoh. Hahaha. Pencapaian kontinjen JKMNPP kali ini biasa-biasa saja. Padanlah dengan last minit punya persediaan kan. Malam tu pula ada jamuan makan bersama Dato' KP.
Hari terakhir (Ahad) tiada aktiviti sangat. Selepas senamrobik pagi tu ada gotong-royong pulak before majlis penutup pukul 11 pagi. Selesai majlis penutup, terus bergegas pergi lunch. Rushing mahu balik Penang -- jauh lagi perjalanan. Alhamdulillah selamat sampai di Balik Pulau around pukul 7.30 malam.

Sunday, March 20, 2016

Time Will Heal

7

Masa akan merawat segalanya. Aku akui sebelum ni aku agak skeptikal dengan ayat tersebut. Lebih-lebih lagi setelah melalui proses heartbreaking yang agak kritikal. Aku tidak rasa aku akan boleh move on. Masih jugak degil mengharapkan keajaiban yang dia akan kembali hadir dalam hidup aku.

Kini dua bulan sudah berlalu setelah aku create account twitter baru. Dalam tempoh tersebut memang aku langsung tidak membuka account lama. Apatah lagi mahu stalk si dia. Jangan cari penyakit. Suddenly aku realized yang aku tidak lagi rasa sakit apabila mengenang kisah lalu. Segala keperitan yang pernah aku rasai dulu hanya tinggal kenangan. And yes hidup aku menjadi lebih happy. Slowly aku sudah boleh move on. Aku rasa aku sudah boleh start menerima orang lain dalam hidup aku. Maybe bukan totally terima. Or perhaps sebab susah mahu jumpa someone yang betul-betul menyentuh hati aku seperti yang pernah dia lakukan. Aku bagi diri aku tempoh 2 tahun. Kalau dalam tempoh masa itu aku tidak terjumpa jugak someone, aku akan mintak parents aku carikan ja jodoh. Honestly buat masa sekarang memang ada usaha untuk berkenalan tu. Tapi aku mengambil pendekatan 'just go with the flow'. Tidak mahu peristiwa lama berulang, tidak kira dari pihak aku or the other side. Biarlah masa yang menentukan.