Skinpress Rss

Sunday, March 8, 2009

PPSMI kah??

13

tb2 aku rs tergerak nk menulis psl bnda ni
tu pn sbb aku tgk buletin 130 td
aku dh dpt rs dh aura2 demonstrasi ni
tem kt kls ekologi ritu ade sorg dak pmpuan ni mntk sain petisyen
my fren pn dh bgtau awal2 dh event yg bkl brlaku tu
blogger-emoticon.blogspot.com

ekceli,aku bkn la setuju sgt or nk bantah bnda alah ni
tp kalo ye pn nk bantah ke,xpuas ht ke,bia la ikut cara yg btl
x prlu la nk brdemonstrasi pejadah tu sume
cb berunding leklok.lepak2 minum kopi ke.hehe
xmalu ke bl rkyat negara luar tgk kte cmtu??
pastu menyusahkn org rmai lak.jln jam
ksian kt org2 yg xterlibat.pekehey??
isu2 politik yg berkaitan tu aku xnk sentuh
xpsl2 msuk isa lak nnt.naya~
blogger-emoticon.blogspot.com

juz aku rs terpanggil nk ckp psl "kte harus mencontohi jepun+korea yg m'agungkan bhs mereka"
hurmm..pd pndpt aku xde slhnye kte nk contohi negara diowg
mmg betul negara diowg maju w/pn diowg x menguasai BI dgn baek
tp kte kne tau prbezaan ketara antara negara kte ngn diowg smpai diowg bley maju cmtu
blogger-emoticon.blogspot.com

drp kte duk sibuk2 nk bntah,nk mansuhkn PPSMI tu,pe kate kte mansuhkan je sistem peperiksaan awam kt Malaysia yg tercinta ni
bdk2 sekolah negara kte diajar utk lulus peperiksaan semata2
kt cni,tahap pelajar tu dinilai dr segi gred,kputusan xm
pastu kua la repot "prestasi pelajar merosot bl laksanakn PPSMI la,gred xm jatuh la,bla bla bla"
cb bndingkan ngn jepun.diowg xde pn peperiksaan awam mcm PMR or SPM tu
kt sne,xm besar hanya dijalankan utk kemasukan ke sekolah or U
sistem sekolah menengah diowg terbahagi dua
3 thn middle school,then amek xm utk msuk 3 thn high school
pastu kalo nk g U,amek xm kemasukan U.xde matrix or STPM
sbb tu diowg xpnah pn nk komplen2 psl gred xm jatuh ke ape ke
nk contohi sgt jepun+korea tu,bek mntk mansuhkan sistem public xm tu
ade bran??
blogger-emoticon.blogspot.com

13 comments:

  • March 9, 2009 at 8:30 AM

    ok..bia ak jd org 1st komen..
    psl demontrasi..ak pn xsk..
    tp xde la smp perlu pndg hina bnd 2..
    negara maju cm amerika o seangkatan dengan nya..
    lg hardcore demontrasi..
    2 cara rakyar kt sn memberi tnda sokongan o pndangan ..
    nk nek gaji pn..de demontrasi..
    rakyat malaysia..xde smp ke situ pn lg..
    harap xde la kot..

    cuma klu sp nk join demontrasi..bia je..
    watpe nk halang pn..
    xde la sp yg join demontrasi 2 menggambarkn peribadi sesorang 2..
    dlm berita..nape melabelkn sebagai perilaku tersebut melambang kn tidak berpendidikan..
    ye ke?

    useless tul pembaca berita..
    even die hny menjalan kn tugas je..
    who care~
    editor dorg ak xkenal..korunk je la jd mangsa bencian dari ak saban malam!!

  • March 9, 2009 at 9:13 AM

    erk...speechless..
    sy masih mentah untuk komen pasal neh...
    n masih mude belia...
    hehe
    tp kalo xde public xm tu sy sgt stuju la...
    bahagie nye idop ini...
    world without xm..
    hu2
    weeee...

  • March 9, 2009 at 10:28 AM

    satu je aku rase org mlaysia skang ni

    terlalu suke membantah. ade je yang tak kena. mungkin sebab masing2 dah cerdik sgt kot. so sume nak ade stand sendiri, kalo yang ni ckp betul yang lain akan pangkah balik dengan hujah yg knonnye hebat. so akhirnya menda tu xkan selesai, uh wtf!

    seriously aku benci orang skang yang terlalu nak tunjuk kehebatan masing2. ye nak tiru jepun kan, tapi tengok plak dorg mcm mane. tgok plak iq org2 kite.nak sangat tiru apsal x guna bahase jepun, mne tau lg maju dr jepun. nah aku plak nak tanye..ade bran?

    either english or bm, dua2 penting. so wuts the point nak gaduh2. bongek je!

    p/s: sori emo~

  • March 9, 2009 at 11:36 AM

    bkn nk gado smada mo plih english o malay..

    juz nk memilih mn 1 pling bagus~
    kn benda yg bagus bl xpuas ht..bersuara..

    yg xbgus ny..bl xpuas ht..bersuara..tp xde pnyokong pn..
    kira ny syok sndr ngn idea sndr..

    xleh terima~

  • March 9, 2009 at 1:11 PM

    haa..tu la bezanya negara kte ngn amerika o seangkatannya tu..amerika sistem presiden.kte ada sultan..byk sgt prbezaaan..ideologi diowg pn len..
    lg pn,bgsa kte kn sgt berbangga ngn adat budaya & kesopanan..
    aku x ckp demonstrasi2 ni slh..tp 8least jgnla menyusahkn org len.org xnk terlibat pn dilibatkan sme.pe kes??

    ni sume sbb public xm la
    sume sbuk kate gred rndah la,peratusan jtuh la
    cb xde sistem public xm ni
    mne nk risau psl gred2 lg
    amerika xde public xm
    tp negara diowg maju
    jepun yg lebih pentingkan bahasa sndiri tu.xde public xm gk.tp U die stil top ranking~

  • March 9, 2009 at 2:06 PM

    hurmm..kalau ikutkan diorang mesti lagi dh kaji psal public xm kan?

    y dorang x ketengahkan isu ni ek? n mengisukan sesuatu yg bleh mnyebabkan perkauman plak atu hari nnt..

    huu..i wonder~

  • March 9, 2009 at 8:09 PM

    jap2..jgn luaskn skop..
    pe perkaitan ant demontrasi ngn sistem presiden o sultan?
    ak xnmpk perkaitan pn..

    knapa nk bercakap mngenai ideologi?
    demontrasi mmg da menjadi amalan sejak dlu lg..
    nk tuntut kmerdekaan, demontrasi gak ..
    kn?
    xde ny duk umah diam2..
    ps2 sok..da merdeka..
    cuma hari ini..cara demontrasi 2 da berbeza,berevolusi..
    sume bnd.pd satu thap..sure akn mngalami evolusi..
    hakikatny..bnd 2 sume stil demontrasi..

    2nd..
    jika satu ranting rosak pd sbatang pokok..
    xkn kita nk cantas pokok 2..
    mst kita ak cantas ranting 2 je..
    public xm mmg da sbati dlm pendidikan negara..

    sedangkn isu PPSMI ni pn..
    sukar digubal..
    adakah isu public xm ni..
    akn dipandang?

  • March 10, 2009 at 1:06 AM

    demontrasi ni bkn budaya rakyat kte
    budaya luar demontrasi2 ni sume
    sp yg bwk masuk?haa yg itu kte xtau (dialog los dan faun.hehe)

    xdenye tntut kemerdekaan gne demonstrasi.smpai bl pn x merdeka cmtu.ngeh3~
    merdeka dicapai melalui perbincangan kt london
    slow talk leklok ngn phk british tu
    demonstrasi tu bantah Malayan Union.ok?
    tp tu mmg rakyat sume sepakat.x menyusahkn org ramai

    yg aku nk tekankn,diowg kate nk tiru jpn.jpn maju w/pn x kuasai BI ngn baek
    aku x kesah nk tiru2 tu.tp my point is,kalo setakat tiru yg tu je xde gnenye
    kalo nk tiru,tiru sume sistem die
    bknnye tiru ckit2
    cthnye,sorg student tu asyik score dekan
    kte tau die score sbb die rajen g kls.xpnah ponteng
    jd,kte pn nk ikut mcm die.g kls tiap2 hari.xpnah miss
    adakah cnfirm kte pn akn dpt dekan??
    so,point nk tiru jpn tu aku x setuju.dats all.

    yg isu PPSMI tu msg2 pk la sndiri mne yg lbih baek
    aku lbih ske jd pemerhati je bab tu
    umpamanya ni mcm ada dua grup yg berdebat sp player plg hbt,cristiano ronaldo ke lionel messi
    haa..lu pk la sndiri~^^

  • March 12, 2009 at 1:46 AM

    sebelum brangkat ke london..
    perhimpunan diadakan..
    di situ rmai wanita memberi barang kemas o dwet bg membiayai perjalanan tunku abdul rahman ke kota london..
    slain itu dorg berkumpul bg memberi sokongan dan galakan..
    jika bramai2 berkumpul..membawa sepanduk..
    tidak digelarkn demontrasi?
    xpnh dengar demontrasi aman?
    adakah hamba slh memberi fakta?
    jika tidak pnh mendengar ap yg hamba taip kn..
    try tny en google~
    tp fakta ni ak amik dari mastika keluaran lama~

    sb 2 ak ckp kn..demontrasi dulu n skunk berbeza..
    tapi hakikatnya..
    mmg demontrasi~

  • March 12, 2009 at 1:50 AM

    owh...en zurin..
    ak taip pnjg2 nk tekan kn bhwa demontrasi mmg diamalkan sejak nenek moyang kita..

    tp ko dpt tangkap perkara yang berbeza..
    ko highlight psl merdeka lak~.
    aduhai~

  • March 12, 2009 at 8:03 PM

    demo..demo..macam orang takda tamadun..

    "ini orang gila punya kerja.."
    -samy vellu

    pelik..pelik..WTF is so GOOD about demonstration?..it's soo0 RETARDED and UNMATURE!..US demo?..to hell with them!..buat pe nak tiru demo2 ni?..kalau nak tiru pun, benda baik la..ini tidak..demo..demo..demo..menyusahkan!
    memang sial la sapa ikut demo!..dah la menyemak kat jalan raya, "rakyat marhaen" (kata Nuar) jugak yang susah..lambat nak pi kerja, nak amik anak kat sekolah, nak balik rumah..memang sial penyangak jalanan ni..baik FRU tembak je pakai bom tangan..biar mampus terus..bodo!

  • March 14, 2009 at 1:31 AM

    haha
    gerunk oo gerunk
    pejadah ko nk highlight sgt psl demonstrasi ko tu
    ko slh msuk bilik la bang
    ko beriya2 nk katekn "gadis A tu hot!!"
    tp aku xnk ckp psl "gadis hot tu"
    aku nk higlight "np gadis B tu terer math"
    klaka..klaka..amir pn x klaka cmni..i'm sori.hakhak~

    psl "gadis hot ko tu" aku xnk ckp lebih2 la
    msg2 ada pndpt
    kpd abg gerunk gerunk, NipsNips dan jessica alba (?),terima kasih krn memberi pndgn anda
    peace yo~=]