Skinpress Rss

Saturday, December 17, 2016

Berjalan-jalan di Penang

4

Last week cik puan datang Penang. Cuti-cuti Malaysia katakan. Maka aku membawa la beliau berjalan-jalan. Pagi Sabtu tu around pukul 10 aku pick up cik puan di airport then terus ke destinasi pertama -- Bukit Bendera. Brunch pun di sana ja (walaupun tahu agak mahal).


Selepas itu kami ke Pantai Miami. Pekena laksa dan rojak sotong. Sambil disapa bayu laut. Nyaman. Lepas makan, hantar cik puan balik hotel.




Second day, selepas bersarapan kami ke Tokong Ular. Tapi malangnya tidak banyak yang dapat diceritakan. Then kami ke Akuarium Tunku Abdul Rahman di Batu Maung. Seronok jugak melihat pelbagai spesies ikan berenang-renang.


Plan seterusnya mahu ke Muzium Perang -- yang terletak berdekatan situ ja. Namun disebabkan ketika itu sudah melebihi waktu tengah hari, kami decided untuk mencari makanan. At first macam mahu makan nasi, tapi tidak pula terlalu kelaparan sebab sarapan pun sudah agak lewat. So aku suggest makan laksa (again?). Kami mencuba Laksa Tempurung di Pantai Tanjung Assam -- order laksa , ABC pelam and cendol pelam. Marveles!



Sebelum hantar cik puan balik hotel, plan mahu menyinggah QBM sekejap. Tapi jalan on the way mau masuk QBM tu pun sudah sesak. Terpaksalah membatalkan sahaja hasrat tersebut.

Third day, hari last percutian cik puan. Flight tengah hari. Sempatlah aku mengajak makan di Nasi 7 Benua -- aku sendiri pun belum pernah mencuba lagi. Time kami sampai tu sudah mau masuk lunch hour. Nasib kami baik sebab dapat meja kosong. Ramai yang datang makan bersama family.


Selesai menghantar cik puan ke airport, aku terus balik ke rumah. Thanks to cik puan sebab datang Penang. Kalau tidak aku sendiri pun tidak tahu bila aku akan mengunjungi tempat-tempat tersebut. Prefer stay di rumah ja, bermalas-malasan. Hahaha. Next time boleh try bawak ke area Tanjung pulak.

Sunday, November 6, 2016

iPhone 7?

2

Awal tahun lepas aku ada buat satu entry pasal iPhone 6. Betapa aku beriya-iya mahu membeli iPhone ketika itu, last-last tidak jadi kerana kehabisan stok. Lebih setahun berlalu, Apple mengeluarkan pulak iPhone 6S then diikuti dengan iPhone SE. Kini yang terbaru iPhone 7.


Setelah kegagalan aku tempoh hari, aku macam agak tawar hati mahu mendapatkan iPhone lagi. Namun lately hati ini seolah membuak-buak mahu cuba menggunakan smartphone keluaran Apple. Persoalannya kini, mahu pilih yang mana satu? Hmm.

Tuesday, November 1, 2016

Fighting!

2

Homai. Sudah bulan November. Ada dua bulan saja lagi sebelum 2016 melabuhkan tirai. Masa awal tahun dulu aku menjangkakan perjalanan yang agak panjang dan berliku pada tahun ni. Namun sebaliknya pula yang berlaku. Tanpa disangka, tanpa dijangka. Aku bersyukur dengan segala yang telah aku lalui. Pengalaman dan pengajaran yang mematangkan lagi diri ini. Terima kasih Allah.


Monday, October 24, 2016

Masalah oh Masalah

4

Mood blogging semakin lama semakin merudum. Susah betul mahu kekal konsisten. Masalah yang sama berulang. Di kala semangat mahu meng-update, ketiadaan idea. Bila ada idea, tiada mood la pulak. Adeh. Nampaknya banyak la entry yang backdated lagi selepas ni.

Tuesday, September 13, 2016

Salam Aidiladha 1437H

0


Selamat Hari Raya. Ini tahun ketiga aku beraya korban di Penang. Aku tidak la terkesan sangat sebenarnya. Dari kecik lagi (time sekolah menengah aku masih kecik lagi okay) sudah biasa meraikan raya korban berjauhan dengan family. Seperti tahun lepas, aku membeli siap-siap ketupat (palas) dan rendang daging. Makan  seorang diri di rumah. Housemates pulak semua balik kampung. Memang alone dan lonely la ceritanya. Tidak apa, last sudah ni celebrate seorang diri. InsyaAllah next year berdua. Hehe.

Friday, July 15, 2016

Cerita Raya 2016

0

Salam Aidilfitri. Alhamdulillah tahun ni masih berjaya untuk beraya di kampung sendiri setelah melalui dugaan(?) untuk balik bercuti. Alkisahnya haritu bahagian kewangan Komtar lambat menguruskan waran tiket flight aku. Lagi sebulan sebelum tarikh yang aku plan mahu balik pun aku masih belum mendapat tiket. Bayangkan betapa cuaknya diri ini. Berusaha untuk push jugak supaya settle-kan tiket aku tu. Tahun ni orang lain yang uruskan pasal waran, so masih tidak berapa arif. Kalau tahun lepas okay ja tiada masalah, awal-awal lagi sebelum puasa sudah settle. Nasib baik la seminggu start puasa aku berjaya jugak dapat tiket, walaupun terpaksa ambil flight transit di KK. Jadilah, yang penting boleh balik beraya. Yeay!


Suasana raya pada tahun ini semestinya agak berbeza selepas pemergian atok pada bulan April lalu. Petang hari raya pertama tu aku berpeluang untuk follow menziarah kubur arwah. At first tu aku masih boleh berlagak biasa. Namun air mata aku tidak dapat dibendung ketika abah membacakan yasin. Lebih-lebih lagi apabila aku adalah satu-satunya cucu yang tidak berkesempatan untuk menatap wajah atok buat kali terakhir. Semoga arwah atok damai di sana.


Raya kali ini aku lebih banyak follow parents aku pergi majlis kahwin. Daripada aku tiada buat apa-apa, melepak ja di rumah kan. Sambil-sambil tu boleh la ambil idea untuk majlis sendiri nanti (hehehe). Tahun ni agak ramai yang buat majlis time bulan syawal. Dalam sehari tu sampai 3-4 tempat kena pergi.


Bila balik kampung ni terasa sekejap ja 2 minggu tu berlalu. Sedar tidak sedar, sudah sampai masa untuk kembali ke Pulau Pinang. Flight aku esok pagi. Tapi sebelum tu sempat lagi celebrate birthday abah hari ini. Bila tinggal berjauhan ni haruslah menghargai dan memanfaatkan momen bermakna seperti ini. Happy birthday abah. Semoga sentiasa sihat dan mendapat rahmat-Nya. :)
 

Wednesday, July 6, 2016

Salam Aidilfitri 1437H

6

(pinjam gambar encik gugel jugak)


Selamat Hari Raya. Mohon maaf atas segala salah dan silap, sama ada tersengaja ataupun tidak. Semoga kita sentiasa bersyukur dengan segala nikmat-Nya. Selamat menjamah ketupat, lemang, buras, serta kuih-muih yeay!

Monday, June 6, 2016

Salam Ramadhan 1437H

0

(pinjam gambar encik gugel)


Alhamdulillah masih terus diberi kesempatan untuk bertemu bulan yang penuh barakah ini. Marilah kita bersama-sama mengambil peluang untuk melipatgandakan amal ibadah kita. Selamat berpuasa. Semoga segala amalan kebaikan kita diterima. Insya-Allah.

Saturday, April 30, 2016

Captain America : Civil War

0

Aku sampai rumah sekitar pukul 4 pagi balik dari kursus di Melaka tu. Highway jem teruk -- macam suasana mahu raya pun ada. Then menggagahkan jugak diri untuk bangun awal pagi. Plan mahu ke QBM menonton Captain America : Civil War. Semangat! Walaupun kurang tidur, tapi ternyata tidak sia-sia. Memang best cerita ni, especially part Spider-Man. Aku sangat teruja time tengok final trailer -- sebelum movie ni release -- sebab ada Spider-Man. Part Ant-Man pun best jugak, kelakar. Rasa macam Avengers la pulak -- just tiada Thor dengan Hulk. Apa-apa pun aku sangat berpuas hati dan tidak kesabaran mahu menonton franchise movie Marvel yang seterusnya termasuk Avengers 3. Recommended!


Sunday, April 17, 2016

Kursus oh Kursus

0

Aku sangka kursus yang di PLPP haritu adalah last aku pergi kursus di luar Penang. Compare dengan last year, semua 7 hari kursus aku attend dalam Penang ja. Malas sebenarnya mahu ber-outstation ni. Leceh. Then suddenly hari Rabu tu baru aku tahu nama aku telah di-submit sebagai calon untuk menghadiri kursus di Klang. To be precise di Bengkel Daya Klang. Imagine last minit baru dapat tahu, dengan file ulangkaji belum siap lagi. Aku sudah plan baik punya mahu kasi settle next week, right before deadline 20hb. Tetapi disebabkan kena attend kursus tu bermakna aku perlu menyiapkan semua file before aku gerak ke Klang. Menambahkan lagi thrill apabila opis tiada karan selama dua hari, Khamis and Jumaat. So macamana aku mahu siapkan kerja. Terpaksa la mengorbankan waktu hujung minggu untuk ke opis. Nasib baik time weekend karan sudah ada. Setelah bertungkus lumus selama dua hari dari pagi ke petang, akhirnya berjaya jugak aku menyiapkan semua kerja. Bolehlah berkursus dengan aman.


Then balik dari Klang tu nanti, ada satu kursus lagi. Komtar (JKMNPP) buat kursus teambuilding di Melaka. Once again ber-oustation lagi. Tiba-tiba Kak CC pergi submit nama aku pada komtar untuk attend kursus ni. Tidak apalah. Memeriahkan majlis. Boleh la berjalan-jalan di Melaka nanti kononnya. Puas la aku berkursus and ber-outstation bulan ni. Back-to-back kau. Haih.


Tapi sekarang ni aku berdepan pulak dengan part paling aku tidak gemar kalau mahu ber-outstation; packing. Malasnyaaa.

Saturday, April 2, 2016

Batman V Superman : Dawn of Justice

2


Aku agak semangat sebenarnya mahu menonton movie ni. As usual memang sudah plan mahu pergi ke panggung wayang time minggu pertama tayangan. Tapi disebabkan perlu menghadiri kursus di PLPP tu terpaksa la postpone niat di hati. Untuk itu aku jugak terpaksa menghadkan rutin melayari laman sosial. Punyalah beriya sebab tidak mahu terlihat/terbaca sebarang spoiler. Finally seminggu yang penuh mencabar berjaya aku lalui dengan jayanya. Aku pergi la ke Queensbay Mall. Ambil tayangan paling awal. Memang aku expect movie ni gempak la. Sekalinya keluar ja dari panggung wayang tu, hanya keluhan yang termampu. Maybe sebab expectation tinggi sangat. Bila aku baca komen dan review orang ramai pun turut menyatakan perkara yang sama. Semua bernada kecewa. Namun bukan di sini pengakhirannya. Selepas ni movie Justice League pula bakal menyusul. Harap-harap jauh lebih baik la hendaknya.




Monday, March 28, 2016

Kursus di PLPP

1

Minggu lepas merupakan satu minggu yang agak kelam kabut. Bermula dengan mendapat perkhabaran JKMNPP akan mengadakan pertandingan sukan staf seperti mana tahun lalu. Namun cerita yang sebenarnya adalah kursus pemantapan kerja berpasukan (nama rasmi program tersebut) akan diadakan dalam masa terdekat justeru kesuntukan masa untuk membuat pemilihan (mewakili JKMNPP). Imagine, diorang meeting hari Selasa then Jumaat tu sudah mula kursus. So terpaksa main select ja sesiapa yang boleh main, sekadar untuk menghantar penyertaan. Hendak dijadikan cerita, aku merupakan salah seorang yang menjadi mangsa. Mangsa keadaan. Ramai yang menolak untuk join kerana kesuntukan masa untuk training apa semua, plus venue tuan rumah kali ini adalah di PLPP Bangi. Secara jujur, memang aku tidak pernah lagi menjejak kaki di PLPP. Mana kedudukan PLPP tu pun aku tidak tahu. Apatah lagi keadaan dan suasana di dalam tempat tersebut. Oleh itu aku tidaklah terasa terbeban walaupun terpaksa untuk pergi ke sana. Kursus tiga hari, Jumaat hingga Ahad. Kami hanya mula bertolak dari Penang pagi Jumaat  walaupun petang tu pukul 3 sudah bermula pusingan awal sepak takraw. Nasib baik jugak la gerak naik kenderaan berasingan. Siapa yang sampai awal tu boleh la cover dulu. Alhamdulillah semua kontinjen JKMNPP berjaya sampai di PLPP dengan selamat. Seperti yang dijadualkan, pusingan awal sepak takraw bermula around pukul 3 before majlis perasmian around pukul 6 petang. Sebelah malam pula berlangsung program forum perdana selepas solat isyak.
Then hari kedua (Sabtu) merupakan hari kemuncak kursus -- kesemua perlawanan indoor-games bermula sehingga ke peringkat separuh akhir. Perlawanan akhir pula dijadualkan pada sebelah petang. Time ni lah boleh mencuci mata -- satu lagi reason kenapa aku willing untuk attend kursus ni walaupun menjadi mangsa keadaan. Mana tahu bertemu jodoh. Hahaha. Pencapaian kontinjen JKMNPP kali ini biasa-biasa saja. Padanlah dengan last minit punya persediaan kan. Malam tu pula ada jamuan makan bersama Dato' KP.
Hari terakhir (Ahad) tiada aktiviti sangat. Selepas senamrobik pagi tu ada gotong-royong pulak before majlis penutup pukul 11 pagi. Selesai majlis penutup, terus bergegas pergi lunch. Rushing mahu balik Penang -- jauh lagi perjalanan. Alhamdulillah selamat sampai di Balik Pulau around pukul 7.30 malam.

Sunday, March 20, 2016

Time Will Heal

7

Masa akan merawat segalanya. Aku akui sebelum ni aku agak skeptikal dengan ayat tersebut. Lebih-lebih lagi setelah melalui proses heartbreaking yang agak kritikal. Aku tidak rasa aku akan boleh move on. Masih jugak degil mengharapkan keajaiban yang dia akan kembali hadir dalam hidup aku.

Kini dua bulan sudah berlalu setelah aku create account twitter baru. Dalam tempoh tersebut memang aku langsung tidak membuka account lama. Apatah lagi mahu stalk si dia. Jangan cari penyakit. Suddenly aku realized yang aku tidak lagi rasa sakit apabila mengenang kisah lalu. Segala keperitan yang pernah aku rasai dulu hanya tinggal kenangan. And yes hidup aku menjadi lebih happy. Slowly aku sudah boleh move on. Aku rasa aku sudah boleh start menerima orang lain dalam hidup aku. Maybe bukan totally terima. Or perhaps sebab susah mahu jumpa someone yang betul-betul menyentuh hati aku seperti yang pernah dia lakukan. Aku bagi diri aku tempoh 2 tahun. Kalau dalam tempoh masa itu aku tidak terjumpa jugak someone, aku akan mintak parents aku carikan ja jodoh. Honestly buat masa sekarang memang ada usaha untuk berkenalan tu. Tapi aku mengambil pendekatan 'just go with the flow'. Tidak mahu peristiwa lama berulang, tidak kira dari pihak aku or the other side. Biarlah masa yang menentukan.

Saturday, February 27, 2016

Deadpool

3


Siang tadi baru aku berpeluang menonton Deadpool. Almaklonglah baru gaji. As usual menonton di GSC QBM. Alone. Susah mahu ajak geng-geng opis. Semua pun sudah berkeluarga and kurang berminat pergi ke panggung wayang. Lantak. Yang penting aku enjoy ja melayan movie tu. Memang puas hati baq hang. Sehinggakan aku meletakkan Deadpool sebagai superhero(?) favorite kedua selepas Iron Man. Walaupun muka Wade Wilson tu buruk, tapi aku suka sikap sarkastik dia tu. Hahaha.

 (google)

Sebelum beredar pulang dari QBM, seperti biasa sempat lagi singgah Popular. Berjaya membeli buku Esc. yang aku cari-cari dari bulan lepas. Sekarang ni aku plan sebulan 2-3 buku cukup la. Itu untuk yang beli direct di kedai buku berhampiran. Kalau online tu bergantung kepada promosi semasa. Hehe.

Friday, February 19, 2016

Mendua

4

One day tetiba aku terasa mahu stop ambil tahu pasal dia. Maksudnya aku rasa sudah tiba masa untuk aku stop stalk dia. Kadang tu bukanlah keinginan sendiri pun. Tengah aku scroll timeline twitter, nampak dia ada update status. Terus aku terjah dia punya profile. Then sakit sendiri. Damn. So aku stop main twitter. Kalau fb tu memang sekali-sekala ja aku bukak and dia pun jarang-jarang update status. Tidak terkesan sangat la. Tapi ni twitter ni. Macam tidak seronok pula kalau tidak ber-twitter. Oleh itu aku pun create la satu account baru. At least boleh jugak menjadi tempat untuk aku meluahkan rasa (meroyan). Hahaha.

Sekarang ni sudah sebulan after aku create account baru tu. Ternyata aku membuat satu keputusan yang tepat. Aku sudah tidak lagi stalk profile dia. Dapat membendung keinginan untuk ambil tahu pasal dia. Dalam erti kata lain, aku berjaya move on? Maybe. Sometimes perasaan rindu tu datang sendiri. Tipulah kalau tidak teringat pasal dia langsung. Tapi sekurang-kurangnya mood aku tidak lagi dipengaruhi sepenuhnya oleh dia. Mahu kata life aku lebih happy tu, mungkin ada la sikit. Better than before. :)

Sunday, January 3, 2016

Salam 2016!

2

Assalamualaikum. Harapnya masih belum terlewat untuk aku wish hepi new year. As usual aku tidaklah begitu eager untuk menyambut apatah lagi merayakan kedatangan tahun baru. Lebih-lebih lagi apabila berlakunya up and down di peralihan tahun ini. Umpama roller coaster. Ketika aku mengharapkan satu permulaan yang baik di tahun baru. Sebaliknya pula yang berlaku. Not a good start untuk suatu tahun yang kelihatan begitu mencabar untuk ditempuhi. Apa-apa pun aku perlu lebih tabah dalam mengharungi perit getir ujian serta dugaan yang mendatang. Semoga tahun ini akan lebih baik berbanding tahun-tahun sebelumnya.  Fighting!


(Sumber : Google)